3 anledningar att bli vegan

17 augusti 2022

Det finns många anledningar att bli vegan, men de flesta är nog trötta på att höra hur bra det är för måendet och hur mycket köttindustrin påverkar miljön. Här kommer därför 3 lite annorlunda, men bra, anledningar att bli vegan som du förhoppningsvis inte har hört innan.

1. Rädda miljön – och plånboken!

När man pratar om miljö och klimat kommer ofta det enorma matsvinnet på tal. Många kastar fullt användbar mat vilket är ett stort problem, men även att kasta mat som gått ut och är dålig är negativt för både miljön och din ekonomi. Vi köper ofta hem mer mat än vi behöver, speciellt om det är extrapris. Problemet med animaliska produkter är att de inte har särskilt lång hållbarhet.

Växtbaserade produkter har ofta väldigt lång hållbarhet och löper därför mindre risk för att behöva slängas. När du slipper slänga mat räddar du miljön samtidigt som du sparar pengar. Även om växtbaserade alternativ kan vara lite dyrare kan du alltså spara pengar genom att bli vegan.

2. Spara plats i kylskåpet

Ännu en fördel med veganska produkter är att många kan förvaras i skafferiet, i rumstemperatur. Istället för att fylla kylskåpet med kött och mjölk kan du ha ett skafferi fullt av bönor, kikärtor och havredryck.

Därför kan du köpa hem större mängder mat när du handlar och slippa köra till affären flera gånger i veckan. På så sätt kan du även fylla kylskåpet med massor av grönsaker som ska förvaras kallt och matlådor med rester från dina veganska rätter eller till och med köpa ett mindre kylskåp som drar mindre energi och bli en miljöhjälte på köpet!

3. Man får i sig mer frukt och grönt

En vegansk kost innehåller ofta en större mångfald av frukt och grönt. På så sätt får man i sig många bra och nyttiga ämnen från olika grupper av grönsaker, vilket är svårare då man har en köttbaserad kost.

Ett argument för att inte bli vegan brukar vara att man inte får i sig de viktiga vitaminer och mineraler som finns i kött. Däremot äter man som vegan med största sannolikhet mer grönsaker än en köttätare och får på så sätt i sig en större variation av de vitaminer man hittar i växtriket. De vitaminer den veganska kosten saknar kan man få i sig genom kosttillskott eller andra produkter med tillsatta vitaminer.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.