3 tips för bättre sömn

3 januari 2023

Att vakna på natten är helt normalt, men inte alltid särskilt kul och även om man lyckas sova hela natten är det inte helt ovanligt att man ändå inte känner sig utvilad på morgonen.

I den här artikeln går vi igenom några saker du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet och vakna utvilad varje morgon.

1. Madrass

För att kunna sova bra är det viktigt att ha en bra madrass. Om din madrass är oskön kan det vara svårare att somna och du riskerar att vakna under natten. Dessutom kan du vakna med ont i ryggen. Det vill man såklart inte och därför är det helt klart värt att investera i en bra madrass.

Vilken som är den bästa madrassen är olika för alla, men förhoppningsvis vet du ungefär hur du vill ha det och kan köpa en ny madrass utifrån det.

2. Miljö

Miljön runt omkring dig, i ditt hem och särskilt i sovrummet är viktigt. För att man ska kunna sova så bra som möjligt bör det vara svalt i rummet. Dessutom bör det också vara mörkt. Det bästa är att ha mörkläggningsgardiner som stänger ute solljuset på morgonen och därmed hindrar dig från att vakna i förtid då solen går upp. Om det inte är möjligt att stänga ute ljuset så kan en sömnmask vara bra att ha.

Man kan också bli störd av ljud i närheten. Om man bor i stad eller tätbefolkat område är risken stor att ljud utifrån kan störa, när som helst på dygnet. Det kan också handla om ljud i hemmet, såsom snarkningar från någon annan. Dessa ljud kan vara svåra att bli av med så ett bra tips är då att använda öronproppar.

3. Rörelse

Regelbunden motion är bra för sömnen och ger en ökad sömnkvalitet. Viktigt att tänka på är att inte träna för nära inpå sänggåendet eftersom det kan ha motsatt effekt då det blir svårare att varva ner. Den fysiska rörelsen blir särskilt effektiv om den utövas utomhus då man även får frisk luft. Detta hjälper till att göra kroppen naturligt trött, vilket är bra för sömnen.

Sammanfattningsvis finns det flera sätt att få en god natts sömn. Även om vissa av dessa tips kan kosta en del, en ny madrass är ju inte helt gratis, är det värt det eftersom sömnen är viktig för vårt välmående.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Hur blir man av med akne?

Hur blir man av med akne?

Akne drabbar människor i alla åldrar, men är särskilt vanligt bland ungdomar. Trots att akne inte är någon allvarlig sjukdom så kan det leda till dålig självkänsla och stress. Denna guide är tänkt att hjälpa dig förstå de olika sätten som du kan lära dig bekämpa akne,...

läs mer
Finns det några hälsorisker med att spela?

Finns det några hälsorisker med att spela?

Spelande, oavsett om gäller datorspel eller spel på online casino, har länge setts som en potentiellt beroendeframkallande och hälsoskadlig sysselsättning. Föräldrar varnar sina barn för att spela för mycket datorspel, och medierna rapporterar om fall där spelande...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.