5 roliga kortspel för familjen

16 juni 2024

Vill du spendera lite kvalitetstid med familjen, men undrar över vad ni ska göra? Isåfall kan kortspel vara ett utmärkt val!

De är enkla att ta med sig, har ofta lätta regler och erbjuder en perfekt blandning av tur och strategi som kan underhålla familjemedlemmar i alla åldrar. I den här artikeln kommer vi att utforska fem roliga kortspel som garanterat kommer att förgylla familjekvällarna och få familjen att glömma bort sina mobiltelefoner och sänka sin skärmtider.

Om du är nyfiken på att utforska ännu fler kortspel för hela familjen eller vill ta del av exakta regler kan du alltid besöka roligakortspel.se för att läsa vidare om ämnet.

1. Svarte Petter

Svarte Petter är ett klassiskt kortspel som är både enkelt och underhållande för hela familjen. Spelet går ut på att undvika att bli den som sitter kvar med kortet Svarte Petter (spader knekt) i handen när spelet är slut. Det börjar med att en spelare blandar och delar ut alla korten till deltagarna. Spelarna sorterar sedan sina kort och parar ihop de kort som har samma valör, vilket innebär att de lägger ner dessa par på bordet.

Spelets gång är enkel. Varje spelare drar ett kort från handen på personen till vänster om sig och fortsätter att para ihop och lägga ner kort. Det blir snabbt en en hel del taktik där spelarna försöker komma ihåg vilka kort som har passerat och vilka som kan vara kvar i spelet. Spänningen stiger när antalet kort minskar och chansen att dra Svarte Petter ökar. Det roliga med spelet är interaktionen mellan spelarna och de skiftande strategierna för att undvika det ökända kortet.

Svarte Petter är perfekt för familjer som vill ha ett snabbt och lättförståeligt spel som ändå bjuder på spänning och skoj.

2. Finns i sjön

Finns i sjön är ett spel som verkligen kännetecknar begreppet familjevänligt och är kanske ett av de lättaste kortspelen som finns. Spelet är enkelt att förstå och passar perfekt för barnfamiljer. I detta spel är målet att samla ihop par av kort med samma valör. Spelarna turas om att fråga varandra om de har ett specifikt kort för att kunna bilda ett par. Om motspelaren har kortet överlämnas det, men om inte är svaret ”Finns i sjön!” och den frågande spelaren måste dra ett kort från korthögen.

Det som gör Finns i sjön så underhållande är dess förmåga att skapa spänning och förväntan. När en spelare frågar om ett kort finns det alltid en chans att den andra spelaren faktiskt har kortet och att man kan bilda ett par.

3. Plump

Om man letar efter ett spel som passar bättre för familjer med äldre barn är plump ett klockrent alternativ. Spelet testar spelarnas förmåga att inte bara spela sina kort rätt, utan också att noggrant förutspå utfallet av varje omgång. I Plump gäller det att korrekt gissa antalet stick man kommer att ta under varje spelrunda.

Varje spelare börjar omgången genom att göra en gissning om hur många stick de tror att de kan vinna. Detta kräver en kombination av strategi och tur. Ju bättre man blir på att läsa spelet och sina motspelare, desto större chans har man att göra en korrekt gissning.

Spelets dynamik och behovet av att ständigt anpassa strategin efter de rådande omständigheterna gör plump till ett utmärkt val för familjer som söker ett spel som är lite mer utmanande än kanske finns i sjön eller svarte Petter.

4. Chicago

Chicago är ett spännande kortspel som kombinerar pokerliknande element med traditionella poängspel vilket skapar en unik och underhållande upplevelse för hela familjen. Spelet går ut på att samla på sig poäng genom olika omgångar där spelarna strävar efter att uppnå specifika kombinationer med sina kort.

Det som gör Chicago till ett utmärkt familjespel är dess förmåga att hålla alla spelare engagerade. Varje deltagare får chansen att leda spelet vid olika tillfällen vilket bidrar till en dynamisk och oförutsägbar spelupplevelse. Spelet är lätt att anpassa efter olika åldersgrupper och skicklighetsnivåer vilket gör att både yngre spelare och vuxna kan delta på lika villkor.

Även om spelet har sina rötter i poker är det inte lika komplext, vilket gör det lättare  även för de som inte är vana vid att spela poker. Chicago är ett utmärkt sätt att introducera strategiska tänkandet som krävs i kortspel samtidigt som det är en rolig aktivitet som kan föra samman familjen.

5. Vändåtta

Slutligen har vi även vändåtta. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort genom att matcha det översta kortet på spelhögen antingen genom valör eller färg.

Vändåtta är ett spel där tempot kan skifta snabbt och där spelarna måste vara på tårna för att anpassa sig till nya situationer. Vändåtta kräver inte bara att man håller koll på sina egna kort utan också att man är uppmärksam på motståndarnas spel.

Vi skulle säga att Vändåtta är ett spela som i princip passar familjer med barn i alla åldrar. Det är inte alltför komplicerat och det är även tillräckligt underhållande även för barn i de äldre åldrarna.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.