5 tips för att förebygga huvudvärk

13 januari 2023

De allra flesta får ont i huvudet ibland men det skulle såklart vara skönt att slippa. Huvudvärk kan bero på någon form av sjukdom men upplevs ofta komma från ingenstans. Här går vi igenom några tips för att förebygga huvudvärk.

1. Vatten

Ett enkelt sätt att förebygga huvudvärk är att dricka tillräckligt med vatten, speciellt om det är varmt. Hur mycket vatten man behöver varierar, så det är svårt att säga exakt hur mycket man behöver, men om man ofta får ont i huvudet kan det vara en bra idé att dricka mer vatten. Har man trots allt fått ont i huvudet är det bra att dricka vatten för att lindra värken.

2. Sömn

Sömnbrist kan orsaka både huvudvärk och migrän och därför är det viktigt att du sover ordentligt på nätterna. Det har dock visat sig att även för mycket sömn kan ge problem med huvudvärk. Man bör därför sova ungefär så mycket som rekommenderas för ens ålder och hålla sig till bra rutiner.

3. Skärmfri tid

De allra flesta har en smartphone som de använder dagligen och många sitter hela dagar framför en dator på jobbet. Dessutom ser många på tv på fritiden. Detta sammanlagt blir många timmars skärmtid varje dag vilket kan orsaka huvudvärk.

Det kan därför vara bra att minska skärmtiden där man kan. På jobbet kan detta såklart vara svårt men då bör man tänka på att ta pauser då och då så att ögonen får vila.

4. Avslappning

Huvudvärk kan orsakas av stress och oro då man spänner sig mycket. Att ta tid till avslappning och minska stressen är därför viktigt om man vill förebygga huvudvärk.

Avslappningen bör inte bestå av ännu mer skärmtid utan kan innebära en promenad då man får i sig frisk luft, vilket också är bra för att motverka huvudvärk. Det kan också vara bra att tänka på att få in frisk luft inomhus.

5. Kolla synen

Alla som får huvudvärk har såklart inte nedsatt syn, men de som har nedsatt syn får med stor sannolikhet ofta ont i huvudet om de inte använder glasögon eller linser. Har du ofta huvudvärk kan det därför vara bra att kolla synen.

Det gäller även för dig som redan har hjälpmedel mot nedsatt syn men inte kollat synen på ett tag. Synen kan förändras ganska mycket och därför är det viktigt att kolla ibland. Fel styrka på glasögon kan också orsaka huvudvärk.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.