Är det farligt att utföra elarbeten på egen hand?

18 juni 2024

Att på egen hand utföra elarbeten och elinstallationer i hemmet kan verka som ett enkelt och billigt sätt att spara pengar. Många tänker att det bara är att koppla några kablar och montera ett par eluttag eller lysrör.

Men sanningen är att elarbeten och elinstallationer är en komplex uppgift som kräver särskild utbildning, behörighet, auktorisation och erfarenhet. Att försöka göra jobbet själv utan rätt kunskaper kan leda till allvarliga konsekvenser för både dig och ditt hem men även omgivningen. Det är dessutom olagligt att inte anlita en auktoriserad elektriker för elarbeten.

Det finns stora risker

Hantering av elarbeten och elinstallationer på egen hand innebär stora risker. Elektricitet är livsfarligt och kräver rätt kunskap samt stor försiktighet. En felaktig installation kan snabbt leda till allvarliga konsekvenser som elbrand och stötar. I värsta fall kan det resultera i dödsfall.

Riskerna ökar markant utan rätt kunskap om hur elektriska system fungerar och utan erfarenhet av säkra arbetsmetoder. Det är lätt att göra misstag som kan se harmlösa ut men som i verkligheten kan vara väldigt allvarliga. Av den anledningen ska man alltid låta en behörig och auktoriserad elektriker göra jobbet.

Det kan innebära lagbrott

Utförande av elarbeten och elinstallationer på egen hand utan nödvändig behörighet och auktorisation är inte bara riskabelt utan även olagligt. I Sverige krävs särskilda behörigheter för att få utföra elarbeten. Om du, utan dessa behörigheter, installerar eller modifierar elsystem kan det leda till att du bryter mot lagar och förordningar som reglerar elsäkerhet, elarbeten och elinstallationer.

Brott mot dessa regler kan resultera i böter eller i vissa fall även fängelsestraff. Detta blir särskilt allvarligt om en felaktig installation leder till en olycka eller skada. Om en olycka sker och det visar sig att elarbetet inte följde gällande standarder och lagar kan du hållas ansvarig. Vidare kan skador från icke godkända elinstallationer göra det väldigt svårt (eller kanske till och med omöjligt) att få ersättning från försäkringsbolaget då de kräver att en behörig och auktoriserad elektriker utför arbetet.

Vissa elinstallationer går att utföra på egen hand

Trots riskerna med elarbeten finns det mindre elarbeten som du kan utföra själv utan större faror. Dessa enklare uppgifter kräver inte samma tekniska kunskap som mer avancerade installationer gör och därför kan de hanteras på egen hand (med stor försiktighet). Du bör dock alltid vara försiktig när det gäller elektricitet och se till att du tar säkerhetsaspekten på största allvar.

Vi uppmanar dig att läsa på hos Elsäkerhetsverket kring vad du får göra på egen hand. De har alltid den korrekta och senaste informationen vad som gäller på området så det är klokt att använda dem som källa.

Anlita en auktoriserad elektriker

Genom att anlita en behörig och auktoriserad elektriker kan du få elarbeten och elinstallationer gjorda på ett säkert sätt, utan att oroa dig för din och hemmets säkerhet. Behöriga elektriker har den utbildning och de verktyg som krävs för att säkerställa att allt arbete utförs korrekt och enligt gällande standarder och regelverk. Du kan därmed minska risken för att något går snett.

Vilka aktörer som finns tillgängliga för dig att anlita beror lite på var någonstans du bor. Men ett bra tips är att söka på Google efter elektriker i ditt lokalområde. Så om du exempelvis bor i Sollentuna kan du söka efter ”auktoriserad elektriker Sollentuna” för att hitta aktörer du kan kolla in närmre. När du väl har hittat ett par stycken behöriga och auktoriserade elektriker som ser intressanta ut kan du kontakta dem och be om en offert för arbetet.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.