Oavsett om man försöker gå ner i vikt eller bara vill lära sig att äta bättre är det viktigt med balanserade måltider. Hur balansen ser ut beror på varje enskild persons kroppsbyggnad, aktivitetsnivå m.m. men vissa beståndsdelar bör alltid finnas med.
Kolhydrater
I en balanserad måltid borde kolhydrater ingå. Kolhydrater är en viktig energikälla som vi behöver för att fungera. Många väljer att utesluta kolhydrater då de vill gå ner i vikt och även om det finns både bra och dåliga kolhydrater är de viktiga.
Dåliga kolhydrater är bland annat bakverk, läsk och godis, vilka inte är bra i större mängder. Bra kolhydrater innefattar exempelvis fullkornsprodukter som innehåller mer fiber. Vilken sorts kolhydrater man väljer till måltiden beror förstås på vad som passar till de resterande delarna men kan till exempel vara brunt ris.
Protein
Proteiner bör man få i sig vid varje måltid eftersom de är viktiga för kroppens välmående. Proteiner behövs för att bygga upp celler och brist på denna centrala del av vår kost kan ge symtom som trötthet och svaghet. Det finns både animaliskt och växtbaserat protein och vad man väljer beror på vilken sorts kost man äter och såklart personliga preferenser.
Det animaliska proteinet finns inte bara kött utan hittas även i exempelvis ägg och mejeriprodukter. Växtbaserat protein kan man hitta i bland annat kikärtor, bönor, linser och frön. En bra växtbaserad proteinkälla som används som bas i bland annat tofu är soja.
Grönsaker
Den tredje beståndsdelen i en balanserad måltid är frukt och grönt. Genom att äta en stor variation av grönsaker vid sidan av kolhydraterna och proteinet får man i sig flertalet viktiga vitaminer och mineraler.
För den som inte rör sig särskilt mycket bör halva tallriken upptas av grönsaker medan aktiva personer kan satsa på att både kolhydraterna och grönsakerna ska uppta en dryg tredjedel var. Exempel på bra och goda grönsaker är spenat, kål, avokado och broccoli.
Att sätta ihop måltiden
När du valt dina tre huvudkomponenter, minst en från varje kategori, kan du börja experimentera med kryddor och annat som tillför smak. Att skapa en måltid utan recept är inte särskilt svårt när man vet vad som bör ingå. Tänk bara på att anpassa fördelningen mellan de olika delarna beroende på din aktivitetsnivå och dina mål om du har några.