Grönsaker innehåller många nyttiga och bra ämnen som är viktiga för vårt välmående. Trots det har många svårt att äta grönsaker vilket är förståeligt då de ofta har en mer komplex smak jämfört med andra livsmedel. De flesta vill dock äta mer grönsaker och genom de här tipsen blir det enkelt!
Göm grönsakerna
För den som inte alls tycker om grönsaker är det här tipset perfekt. Börja med att ha i lite grönsaker i en god och fruktig smoothie. En näve spenat ger ingen smak, men är nyttig. Se bara till att inte blanda med för mycket röda bär – då finns det risk för att din smoothie ser brun och inte särskilt aptitlig ut. Prova istället att blanda en banan, någon form av vätska, lite ananas och mango med din spenat för att få en uppfriskande smoothie. Även fryst blomkål fungerar bra.
Sedan kan du prova att ha grönsaker i matlagningen. Om du skall göra en köttfärssås kan du ha i rivna morötter, eller om till och med det är för mycket kan du prova att ugnsbaka morötter och paprika och mixa det för att sedan blanda ner i din tomatsås. Genom att gömma grönsakerna på det här sättet känner du ingen smak av dem men får ändå i dig de nyttiga ämnena de innehåller.
Ta en grönsak i taget
Om du ännu inte känner dig sugen på en stor sallad kan du börja smått, med en grönsak i taget. Att riva lite morötter till maten eller äta de i form av stavar med dipp till fredagsmyset fungerar utmärkt.
Sedan kan du börja med exempelvis gurka, sedan olika gröna bladgrönsaker och så vidare. Du behöver inte äta i stora mängder, men genom att äta bara lite av en ny grönsak varje dag kommer du snart lära dig att äta betydligt större portioner av dem, och flera olika sorter.
Krydda
När man använder grönsaker i matlagning är det viktigt att krydda, särskilt om man inte tycker om smaken. Även den som är van vid att äta mycket grönsaker kan tycka att en grönsallad är tråkig utan en ordentligt kryddad dressing. Grytor och soppor är ett perfekt sätt att introducera fler grönsaker, speciellt om man skär de i mindre bitar, men även då är kryddning viktigt.
Det finns alltså många sätt att gömma grönsaker och dess smak, men att lära sig äta grönsaker som de är kan också vara bra. Efter att du provat dessa tips kanske du är redo att prova på lite sallader eller till och med helt vegetariska måltider.