Går man upp i vikt om man tar bort livmodern?

10 oktober 2023

En av de vanligaste myterna som omger gynekologiska ingrepp är frågan om viktökning efter att man har tagit bort livmodern. Det är ett ämne som ofta diskuteras bland kvinnor och kan vara källa till oro för dem som står inför denna medicinska procedur.

Så går man upp i vikt om man tar bort livmodern? Det korta svaret är: Nej man går inte upp i vikt av att ta bort livmodern. Trots den breda spekulationen finns det inget vetenskapligt stöd för att fastställa om viktuppgång är en direkt följd av att ta bort livmodern. Forskning och medicinsk expertis har ännu inte kunnat fastställa några klara samband mellan dessa två faktorer.

Men hur påverkas hälsan i övrigt av att ta bort livmodern? Ja, det är faktiskt ett par olika konkreta saker som kan förändras i kroppen efter en sådan behandling. Här nedanför tittar vi närmare på detta.

Hur mår man efter man tagit bort livmodern?

Efter att ha tagit bort livmodern, eller hysterektomi som det också kallas, är det normalt att uppleva olika fysiska och emotionella förändringar. En av de mest framträdande faktorerna som påverkar patientens välbefinnande är smärta. Smärtan varierar från individ till individ och beror också på vilken metod som användes under operationen.

De första dagarna efter operationen får patienten vanligtvis läkemedel för att lindra smärtan. Därefter avtar den gradvis, och de flesta patienter upplever att den minskar betydligt inom några veckor efter ingreppet.

Det är normalt att känna sig svullen i magen de första dagarna efter operationen. Tarmarna kan ta några dagar innan de kommer igång som vanligt igen, och detta kan bidra till en känsla av obehag och svullnad. Det är viktigt att äta lättsmält mat och undvika förstoppning för att underlätta återhämtningen.

Efter en hysterektomi kan det kännas annorlunda när man kissar under de första dagarna. Detta beror på att ingreppet kan påverka blåsfunktionen och närheten till urinblåsan. Dessa besvär brukar gradvis förbättras inom ett par dagar och tillslut bli som vanligt igen.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.