Guide: somna snabbt med dessa enkla tips

19 december 2022

Alla upplever nog att det är svårt att somna då och då. Sömnsvårigheter kan bero på många olika saker och det finns ingen lösning som fungerar för alla. De flesta har säkert hört att man inte borde använda skärmar eller dricka koffein ett par timmar innan sänggåendet.

Om du har svårt att släppa tv-tittandet på kvällen och den tillhörande koppen med kaffe eller bara vill ha några tips för att somna snabbare är den här artikeln för dig.

1. Lavendel

Doften av lavendel fungerar avslappnande och kan därför vara ett bra verktyg för dig som har svårt att slappna av då du ska sova. Prova att köpa någon produkt med lavendel, exempelvis ett doftljus, som du kan använda en stund innan du ska sova för att skapa en avslappnande atmosfär. Det finns även te med lavendel som kan hjälpa dig att varva ner.

2. Skriv ner dina tankar

Många som har svårt att somna upplever att de ligger och tänker för mycket och inte kan slappna av. Oavsett om det är orostankar eller helt enkelt funderingar på schemat för nästkommande dag kan det vara bra att skriva ner det innan du går och lägger dig. På så sätt kan sömnen lättare infinna sig då din hjärna inte är full av tankar.

3. Mindfulness

Mindfulness innebär att man är uppmärksam på nuet och fokuserar på bland annat sin andning. Många upplever att det är en bra metod för att slappna av. Vill man prova det kan man söka efter en video som guidar.

Man kan också prova det själv genom att börja med att fokusera på sin andning. Sedan kan man försöka fokusera på att slappna av en kroppsdel i taget. Du kan till exempel börja med att försöka slappna av i ansiktet, där man ofta spänner sig vid stress eller oro, sedan axlarna, armarna och så vidare. På så sätt slappnar kroppen av mer och mer och det blir lättare för dig att somna.

Avslutningsvis

Dessa 3 tips kan förhoppningsvis hjälpa dig att somna fortare.

Det finns såklart ingen garanti eftersom alla fungerar olika, så man får prova sig fram tills man hittar något som fungerar. Om man trots det har svårt att sova under en längre period kan det vara tecken på någon form av psykisk ohälsa.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Vanliga varningstecken vid spelmissbruk

Vanliga varningstecken vid spelmissbruk

Populariteten för spel på casino har skjutit i höjden de senaste åren. Som en direkt konsekvens av detta har såklart även fler personer börjat spela och i takt med detta har även fallen av spelmissbruk och osunda spelvanor ökat. I takt med denna oroande trend är det...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.