Hur blir man av med akne?

11 september 2023

Akne drabbar människor i alla åldrar, men är särskilt vanligt bland ungdomar. Trots att akne inte är någon allvarlig sjukdom så kan det leda till dålig självkänsla och stress.

Denna guide är tänkt att hjälpa dig förstå de olika sätten som du kan lära dig bekämpa akne, både genom åtgärder du kan vidta själv och behandlingar som finns tillgängliga genom sjukvården. Vi kommer även titta närmare på vad det är som faktiskt orsakar att vi får akne från första början.

Varför får man akne?

Akne uppstår ofta som en kombination av flera faktorer, bland annat hormonella förändringar, överproduktion av talg och stress.

Under puberteten ökar nivåerna av könshormoner i kroppen. Denna ökning stimulerar talgkörtlarna att producera mer talg, men en överdriven talgproduktion kan leda till igentäppning av porerna. Det finns då en en risk att bakterier letar sin in i porerna, vilket i sin tur leder till att man får finnar.

5 tips på hur man kan behandla akne

Behandling av akne kan vara en utmanande process som kräver tålamod och uthållighet. Det finns inget snabbt hjälpmedel, men genom att följa vissa tips och steg kan du förhoppningsvis minska antalet utslag och förhindra framtida utbrott. Här är 5 tips som kan hjälpa dig i din kamp mot akne.

1. Tvätta ansiktet morgon och kväll

Ett grundläggande steg i att bekämpa akne är att hålla ansiktet rent. Tvätta ditt ansikte med en mild rengöringsmedel varje morgon och kväll för att avlägsna överflödigt talg, döda hudceller och smuts. Detta hjälper till att förhindra igentäppning av porerna och minimerar risken för inflammation och bakteriell infektion.

2. Kläm inte finnarna

Det kan vara frestande att klämma finnarna i hopp om snabb lindring, men det kan faktiskt förvärra situationen. När du klämmer en finne sprider du bakterier, vilket kan leda till ytterligare inflammation och potentiellt ärrbildning.

3. Använd receptfria läkemedel

Det finns många receptfria läkemedel som är utformade för att behandla akne, och som har visat sig vara effektiva i att minska mängden akne. Se dock alltid till att följa instruktionerna noggrant och var försiktig så att du inte irriterar huden ytterligare.

4. Var konsekvent med behandlingen

Ett av de största misstagen folk begår när de behandlar akne är att inte vara konsekventa. Det kan ta flera veckor innan du ser märkbara förbättringar, så det är viktigt att hålla fast vid din plan. Om du hoppar över dagar eller ändrar produkter för ofta kan det bli svårt att avgöra vad som faktiskt fungerar.

5. Sök vård om det inte blir bättre

Om du har följt dessa tips och fortfarande inte ser några förbättringar, eller om din akne blir värre, kan det vara dags att söka hjälp via sjukvården. En hudläkare kan erbjuda andra behandlingsalternativ som t.ex. antibiotika och ta fram en konkret plan kring hur ni ska bekämpa aknen.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.