Hur blir man vegan?

De senaste åren har det blivit populärt att bli vegan. Att vara vegan innebär att man inte konsumerar någon form av animaliska produkter, både inom kost och exempelvis mode då man inte heller bör använda material från djurriket.

Varför man väljer att bli vegan är olika från person till person men oavsett om det handlar om klimatet, djurens rätt eller helt enkelt personliga preferenser vad gäller mat har många ett gemensamt problem. Hur bär man sig åt för att bli vegan? Här nedan kan du läsa vår enkla 3-stegsguide till en helt vegansk kost.

Steg 1: Ät mer grönsaker

Om du ska bli vegan måste du lära dig att äta grönsaker eftersom det kommer vara den största beståndsdelen av din kost. Genom att börja äta något grönt med varje måltid kommer du inte bara lära dig att tycka om det, det kommer dessutom minska din köttkonsumtion.

Om du äter mycket grönsaker kommer du helt enkelt inte orka lika mycket kött som annars och kan på så sätt börja vänja dig av vid det. Prova gärna växtbaserade proteinkällor som bönor och kikärtor som mättar ännu mer.

Steg 2: Byt ut ”gömda” ingredienser

Om du inte är redo att släppa taget om din frukostomelett riktigt än kan du börja med att byta ut animaliska produkter i exempelvis bakning. Smör kan bytas ut mot veganska alternativ, eller helt vanlig rapsolja i vissa recept.

Ägg kan ofta bytas ut mot växtbaserad mjölk eller till och med kikärtsspad. Kikärtor är dessutom en bra källa till protein, så om du använder spadet till bakning kan du passa på att prova ett middagsrecept med kikärtor.

Steg 3: Byt ut en produkt i taget

Börja med att prova växtbaserade alternativ till mejeriprodukter. Det finns ett stort utbud av mjölk, yoghurt, glass och grädde som är gjort på exempelvis havre och kokos och som är minst lika gott som det ”riktiga”.

Sedan kan du experimentera med växtbaserade proteinkällor. Den som tycker om äggröra kan prova att göra den på tofu istället. Tofu kan även användas i tacos eller paneras som en fiskbit. Prova även att byta ut kött mot liknande veganska alternativ, såsom vegoburgare och växtbaserade köttbullar. Då du byter ut en sak i taget kommer du nå ditt mål att bli vegan på nolltid!

Lämna en kommentar