Hur får man i sig tillräckligt med vitaminer?

2 oktober 2022

Vitaminer är viktiga för kroppens funktion, men det är inte helt lätt att veta var man finner alla dessa vitaminer. Många får man i sig en lagom mängd av utan att tänka på det medan andra kräver extra uppmärksamhet, speciellt om man äter någon särskild kost.

Vad händer om man får för lite vitaminer?

Om man får i sig för lite vitaminer kan man känna sig tröttare och svagare eller till och med få blodbrist. Vitaminbrist kan ge en rad andra symtom, både fysiska och psykiska. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer. Viktigt att komma ihåg är att det finns många olika vitaminer som alla har en speciell funktion i kroppen. Därför måste man vara noga med att få i sig alla.

Varierad kost

Om man äter en varierad kost kan man vara ganska säker på att man får i sig de flesta vitaminer man behöver. Det är såklart viktigt att äta frukt och grönt, men många vitaminer finns främst i animaliska produkter. Genom att äta olika former av kött, mejeriprodukter och ägg får man alltså i sig en stor del av vitaminbehovet. Utöver frukt kan man också hitta vitaminer i nötter, havregryn och fullkornsprodukter.

Vegansk kost

Då kött som sagt innehåller massor av olika vitaminer kan det vara svårt för en vegetarian att få i sig allt som behövs. Ännu svårare blir det för en vegan som inte heller äter ägg eller mejeriprodukter. Veganer måste därför vara extra uppmärksamma på de vitaminer som främst finns i animaliska produkter. Många av dem återfinns dock också i vegetabiliska produkter. För att säkerställa att man verkligen får i sig det man behöver kan man ta kosttillskott eller köpa vitaminberika produkter.

Sammanfattningsvis är vitaminer viktiga för oss och man bör vara noga med att man får i sig alla olika vitaminer, speciellt om man äter exempelvis vegansk kost då stora grupper av livsmedel är uteslutna. Vitaminbrist kan ha allvarliga följder och bör därför tas på allvar.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.