Hur hälsa och välmående hänger ihop

30 mars 2023

Det finns många som tror att hälsa och välmående inte har något med varandra att göra, men detta är helt fel. Tvärtom har båda dessa saker många likheter, och är allt som oftast sammankopplade på ett eller annat sätt.

Såklart finns det undantag som bekräftar regeln, men som allmän regel gäller det att hälsa och välmående ofta hör ihop. Detta beror på att det är svårt att uppnå ett. Detta för att många av de personer ta hand om sin hälsa, även mår bra rent psykiskt.

Det finns dock olika aspekter av hälsa och välmående

Vad innebär det att ta hand om sin hälsa och sitt välmående? Det är ju trots allt väldigt olika för oss människor. För vissa kan det vara att träna och äta hälsosamt, medan det för andra handlar mer om att ha ett bra socialt liv med många kontakter.

Det finns alltså inte en enda svar av hur man tar hand om sin hälsa och sitt välmående. Detta är något som man får hitta ut för sig själv, och det är olika för alla.

Det finns dock ett par gemensamma nämnare som är bra för alla att följa, och det är:

  • Att motionera regelbundet
  • Att äta en hälsosam och balanserad kost
  • Att dricka mycket vatten
  • Att sova ordentligt och få tillräckligt med sömn
  • Att sluta eller minska på tobaksbruket och alkoholkonsumtionen
  • Att ha en bra balance mellan jobb och fritid
  • Att finna mening och syfte i livet

Följer man dessa råd så är det bra steg på väg mot ett hälsosamt och välfungerande liv. Men det är inte allt, utan det finns givetvis mycket mer som spelar in när det gäller hälsa och välmående.

Jämför dig inte med andra

Man brukar säga att jämförelse är lyckans tjuv, och det stämmer verkligen in när det gäller hälsa och välmående. Det är alltid lättare att se hur andra mår, och ofta ser man bara det yttre. Man ser inte hur personen mår inombords, och därför är det lätt att jämföra sig med andra.

Men det är viktigt att komma ihåg att alla är olika, och vi har alla olika förutsättningar. Så det spelar ingen roll om du är snabbare, starkare eller smalare än någon annan. Allt som spelar roll är hur du mår, och det ska inte jämföras med någon annan.

Lev i nuet

En annan viktig aspekt för hälsa och välmående är att leva i nuet, och inte oroa sig för det som komma skall. Detta är inte alltid lätt, men det är viktigt att försöka leva i nuet och fokusera på det man har, istället för det man saknar.

Funderar man mycket på det som komma skall, och vad man vill uppnå i livet, så kan det bli lätt att man glömmer bort att leva. Detta är inte bra för hälsan eller välmåendet, och därför är det viktigt att försöka leva i nuet och ta en dag i taget.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.