Hur länge håller proteinpulver och andra kosttillskott?

14 september 2023

Kan proteinpulver bli gammalt? Och hur länge håller proteinpulver och andra kosttillskott egentligen? Detta är två viktiga frågor att ställa, särskilt om man har investerat i massor av olika kosttillskott för att komplettera sin kost och optimera träningsresultaten. Inte bara för att maximera effektiviteten, men också för att säkerställa att man inte konsumerar något som kan vara skadligt.

I denna artikel kommer vi att gå igenom hur länge olika typer av proteinpulver och kosttillskott faktiskt håller, så att du kan avgöra när det är dags att slänga och köpa nytt och fräscht kosttillskott istället.

Kan proteinpulver bli gammalt?

Ja, proteinpulver kan faktiskt bli gammalt. Med det sagt behöver utgånget proteinpulver nödvändigtvis inte per automatik vara dåligt. Precis som med alla andra livsmedel är bäst före-etiketten endast en fingervisning kring hållbarheten. Däremot kan proteinpulver och andra kosttillskott förlora effektivitet och vissa näringsvärden efter att bäst-före datumet passerat.

Gammalt proteinpulver kan också uppvisa förändringar i textur, färg och lukt. Dessa förändringar kan vara indikatorer på att pulvret börjar försämras. I vissa fall kan det till och med vara tecken på mögel- eller bakterietillväxt, vilket definitivt gör produkten obrukbar.

Sammanfattningsvis kan proteinpulver bli gammalt och det är klokt att vara uppmärksam på eventuella tecken på detta. Men genom att kolla på andra faktorer än enbart bäst-före datumet kan man ändå avgöra produktskicket och om den känns brukbar även efter att datumet har passerat.

Har alla kosttillskottet ett bäst före datum?

Ja, i Sverige måste alla kosttillskott ha ett bäst-före datum på förpackningen. Datumet är en indikation på hur länge produkten förväntas behålla sin ursprungliga effektivitet och näringsvärde under förutsättning att den förvaras på rätt sätt.

Det är viktigt att notera att ett passerat bäst-före datum inte alltid innebär att produkten är osäker att konsumera, men det kan som sagt innebära en minskning i produktens effektivitet och kvalitet.

Kan man använda proteinpulver som gått ut?

Generellt sett är det inte rekommenderat att använda proteinpulver eller andra kosttillskott vars bäst-före datum har passerat.

Trots detta så är det värt att nämna att i många av fallen kan det faktiskt vara okej att konsumera utgångna kosttillskott. Som vi nämnde tidigare, kosttillskottet är nödvändigtvis inte dåligt bara för att bäst-före datumet har passerat. I de flesta fall handlar det snarare om att kvaliteten och effektiviteten har försämrats snarare än att produkten har blivit farlig att konsumera.

Men med det sagt så är det dock inte rekommenderat att konsumera kosttillskott som har passerat bäst-före datumet mer än 1-2 veckor. Det bästa är såklart om du enbart konsumerar sådant som fortfarande har sitt utgångsdatum framför sig.

Hur förvarar man kosttillskott för att maximera livslängden?

För att maximera livslängden på dina kosttillskott, inklusive proteinpulver, är det viktigt att förvara dem korrekt. Här är några grundläggande riktlinjer för hur du bör förvara dina kosttillskott:

Förvara torrt och svalt

Fukt och värme kan påskynda nedbrytningsprocessen och därmed förkorta produktens livslängd. Det är därför viktigt att förvara kosttillskott torrt och svalt, borta från direkt solljus och värme.

Använd originalförpackningen

Förvara kosttillskottet i sin originalförpackning som ofta är designad för att skydda innehållet mot fukt och ljus.

Förslut förpackningen ordentligt

Se till att alltid försluta förpackningen ordentligt efter användning. Detta hjälper till att minimera exponering för luft och fukt – vilket alltså kan förändra produktens kvalitet.

Köpa kosttillskott med kort datum

Många konsumenter undviker att köpa kosttillskott med kort datum just för att undvika produkter som riskerar att hinna bli gamla eller passera sitt bäst-före datum innan de hinner konsumera produkten.

Men det finns faktiskt flera skäl till varför detta kan vara en bra idé. Först och främst erbjuder butiker ofta rabatter på sådana produkter, vilket kan vara en utmärkt möjlighet att spara pengar. Detta gäller särskilt för produkter som proteinbars med kort datum där prisreduktionen kan vara betydande. Dock bör du vara extra noggrann med att förvara dessa produkter korrekt för att inte påskynda någon form av kvalitetsförsämring.

Och som alltid så bör du, om du väljer att köpa produkter med kort datum, och inte hinner konsumera produkten innan utgångsdatumet, vara uppmärksam på hur produktens kvalitet, utseende, smak och så vidare förändras för att undvika att du konsumerar en dålig produkt.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.