Hur varmt bör det vara inomhus?

22 juni 2024

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius.

Med detta sagt kan svaret vara mer nyanserat. Vissa personer föredrar en svalare inomhustemperatur medan andra önskar upp till 25 grader. Flera faktorer påverkar hur vi upplever inomhustemperaturen, inklusive luftfuktighet, luftcirkulation och personliga preferenser. Dessa aspekter gör att den ideala temperaturen kan variera från hem till hem och från person till person.

Hur varmt eller kallt ska det vara?

Det kan vara svårt att hitta den rätta inomhustemperaturen. Det är dock viktigt att veta vilka riktlinjer och rekommendationer som finns för att skapa en trevlig och hälsosam inomhusmiljö. Enligt Folkhälsomyndighetens råd bör rumstemperaturen i ett hem ligga mellan 20 och 23 grader för att de flesta ska känna sig bekväma. För personer som är särskilt känsliga rekommenderas en något högre temperatur, mellan 22 och 24 grader.

Under kallare månader är det lämpligt att hålla en stabil värme på minst 18 grader i luften. Detta för att undvika kyla som kan leda till hälsoproblem. Golvtemperaturen bör inte sjunka under 16 grader då kalla golv kan vara obehagliga och även påverka rummets upplevda temperatur.

I samband med extrema väderförhållanden som värmeböljor eller mycket kalla perioder kan det bli nödvändigt att anpassa sig. Under värmeböljor kan det vara rimligt att acceptera inomhustemperaturer upp till 28 grader, medan man under kalla vinterdagar bör se till att värmen inomhus är tillräcklig för att upprätthålla en hälsosam och behaglig inomhusmiljö.

Så mäter man inomhustemperaturen

Det första steget för att säkerställa en behaglig och hälsosam inomhustemperatur är att korrekt mäta den rådande temperaturen i bostaden. En enkel och effektiv metod är att använda en vanlig termometer. För att få en så korrekt avläsning som möjligt bör termometern placeras i mitten av rummet, ungefär 60 centimeter ovanför golvet. Det är viktigt att termometern inte är placerad i direkt solljus eller nära värmekällor som kan påverka mätresultaten.

Genom att regelbundet kontrollera temperaturen på olika platser i hemmet kan du få en god uppfattning om hur väl uppvärmningen är distribuerad. Detta ger dig möjlighet att vidta åtgärder för att optimera värmen och därmed öka komforten i din bostad.

Vilka uppvärmningssystem är bäst för att reglera värmen?

En av de populäraste och energieffektivaste uppvärmningslösningarna är installation av en värmepump. Värmepumpar utnyttjar den lagrade solenergin i mark, luft eller vatten och omvandlar denna till värme.

Dessa system är inte bara kostnadseffektiva över tid utan också miljövänliga. För korrekt installation är det klokt att anlita en yrkeskunnig rörmokare Södertälje eller där just du bor. Genom att anlita experter på installation av dessa system kan du förvänta dig ett värmepumpen inte bara blir väl installerad utan också optimerad för dina specifika behov.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.