10 Kända narcissister

15 november 2023

I denna artikel kommer vi att dyka djupt ner i ämnet narcissism och berätta om 10 kända personer som har visat drag av denna personlighetsstörning. Även fast det finns många exempel på kända svenska narcissister, kommer vi i denna artikel att fokusera på personer som är lite mer kända internationellt.

Vi kommer att utforska hur narcissismen har påverkat deras liv och karriärer, samt hur de har blivit uppfattade av allmänheten. Följ nu med oss på denna fascinerande resa när vi kommer gå igenom några av de mest kända narcissisterna i världen.

1. Donald Trump

Donald Trump är en av de mest omtalade personligheterna i modern tid. Före sin politiska karriär var han en framstående affärsman och TV-personlighet, mest känd för sin roll som värd för realityshowen ”The Apprentice”. År 2016 valdes han till USA:s 45:e president, och under sin tid som offentlig person har han ofta blivit beskriven av kritiker som narcissistisk.

Denna uppfattning grundar sig på hans benägenhet att ständigt söka uppmärksamhet, hans ofta självcentrerade retorik och hans tvekan att erkänna fel eller brister. Många psykologer och beteendevetare har därför pekat på tecken på narcissistisk personlighetsstörning i hans offentliga uppträdanden.

2. Kanye West

Kanye West är en artist som är känd över hela världen. Från sina rötter som en framstående musikproducent till att bli en av de mest inflytelserika hiphop-artisterna, har Kanye ständigt varit i rampljuset. Utöver sin musikkarriär har han även gjort avtryck inom modevärlden och på senare år engagerat sig i politik.

Genom åren har Kanye gjort flera kontroversiella uttalanden och handlingar, vilka ofta har tolkats som uttryck för narcissism. Hans självförklarade status som ”geni” och benägenhet att dra till sig uppmärksamhet genom provocerande beteenden har lett till att många ser honom som en narcissistisk personlighet.

3. Adolf Hitler

Adolf Hitler, den ökända ledaren för Nazi-Tyskland, är en av historiens mest kontroversiella och avskydda figurer. Han styrde Tyskland från 1933 till 1945 och låg bakom andra världskriget och förintelsen, där miljontals oskyldiga människor, inklusive sex miljoner judar, mördades systematiskt. Hitlers styre var präglat av en extrem nationalistisk och rasistisk ideologi, och hans ledarskap ledde till enormt lidande och förstörelse.

Hitler har ofta beskrivits som en narcissistisk personlighet. Hans överdrivna självbild, övertygelse om egen överlägsenhet, och en fanatisk tro på sitt eget öde som Tysklands frälsare pekar mot narcissistiska drag. Han var känd för att vara intolerant mot kritik och visade en brist på empati, vilket framgår av hans likgiltighet inför det mänskliga lidande som han orsakade. Hans behov av beundran och kontroll över andra är ytterligare tecken som ofta förknippas med narcissism.

4. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg är en amerikansk företagsledare och programmerare, mest känd som grundare och VD för Facebook, ett av världens största sociala nätverk. Hans arbete har inte bara förändrat sättet människor interagerar och delar information på nätet, utan har också gjort honom till en av de yngsta miljardärerna i världen.

Trots hans framgångar har det funnits diskussioner om huruvida Mark Zuckerberg visar narcissistiska drag. Kritiker har pekat på hans beteenden och uttalanden, som ibland har uppfattats som brist på empati eller överdriven självsäkerhet.

5. Mariah Carey

Mariah Carey är en internationellt erkänd sångerska, låtskrivare och skådespelerska från USA. Hon är känd för sin kraftfulla röst och sitt breda vokalomfång och har under sin karriär släppt flera hits som har toppat listorna världen över. Mariah Carey har blivit en av de mest framgångsrika artisterna i musikhistorien och har influerat en hel generation av sångare.

Trots alla framgångar och bidrag till musikindustrin finns det stunder då Mariah Carey har blivit beskriven som narcissistisk av media och i offentliga diskussioner. Denna bild har framförallt skapats genom berättelser om hennes påstådda diva-liknande beteenden, krav på särskild behandling och en ibland överdriven självbild.

6. Jose Mourinho

Jose Mourinho är en portugisisk fotbollstränare som är känd för sin framgångsrika karriär och sin karismatiska personlighet. Han har varit tränare för flera av de största fotbollsklubbarna i världen, inklusive FC Porto, Chelsea, Inter Milan, Real Madrid och Manchester United. Mourinho har blivit en av de mest framstående och respekterade tränarna i sporten, och hans lag har vunnit flera nationella och internationella titlar under hans ledning.

Mourinho har ofta beskrivits som en kontroversiell figur inom fotbollsvärlden. Hans självsäkra och ibland konfrontativa stil har lett till att han har förknippats med narcissistiska drag. Kritiker har pekat på hans tendens att placera sig själv i centrum för uppmärksamheten, hans självsäkra uttalanden och hans ibland nedlåtande attityd mot motståndare och kritiker. Mourinho har även blivit känd för sitt uttryck att han är ”The special one”, vilket vissa tolkar som ett tecken på en överdriven självbild.

7. Madonna

Madonna, vars fullständiga namn är Madonna Louise Ciccone, är en amerikansk sångerska, låtskrivare, skådespelerska och affärskvinna som har varit en dominerande kraft inom popmusik och kultur i flera decennier. Med hits som ”Like a Virgin”, ”Vogue” och ”Like a Prayer” har hon uppnått ikonstatus och blivit känd som ”Drottningen av Pop”.

Madonna har ibland förknippats med narcissistiska drag i media och offentliga diskussioner. Detta baseras på hennes självsäkra framtoning, hennes benägenhet att placera sig själv i rampljuset och hennes ibland kontroversiella framträdanden. Vissa kritiker har tolkat dessa aspekter av hennes personlighet och karriär som tecken på en överdriven självupptagenhet eller självförhärligande.

8. Franklin Roosevelt

Franklin D. Roosevelt var en amerikansk politiker och den 32:a presidenten i USA, som tjänstgjorde från 1933 till 1945. Han är mest känd för att ha lett landet genom den stora depressionen och andra världskriget. Han var en av de mest populära och inflytelserika presidenterna i USA:s historia och är känd för sitt engagemang för social rättvisa och sin skickliga ledarskap under kris.

När det gäller förknippningen med narcissism, har vissa historiker och psykologer påpekat att Roosevelt kan ha uppvisat vissa narcissistiska drag, såsom en stark önskan om att vara i centrum för uppmärksamheten och en övertygelse om sin egen förmåga att åstadkomma förändring. Dessa observationer baseras ofta på den karismatiska ledarstil han hade, samt hans ibland auktoritära beslutsfattande.

9. Kim Kardashian

Kim Kardashian är en amerikansk reality-TV-stjärna, företagskvinna och influencer som har blivit en av de mest igenkända och inflytelserika kändisarna i världen. Hon blev först känd genom TV-serien ”Keeping Up with the Kardashians”, som följer livet hos Kim och hennes familj. Sedan dess har Kim byggt upp ett omfattande varumärke och affärsimperium, som inkluderar skönhets- och modeprodukter, samt en framgångsrik karriär inom sociala medier.

Kim Kardashian har ibland förknippats med narcissistiska drag, främst på grund av hennes omfattande närvaro i sociala medier och hennes frekventa delning av självporträtt, även kallat ”selfies”. Kritiker har pekat på hennes benägenhet att fokusera på sitt eget utseende och livsstil som tecken på självupptagenhet.

10. Ted Bundy

Ted Bundy var en amerikansk seriemördare som var aktiv under 1970-talet. Han är känd för att ha begått en rad brutala mord på unga kvinnor i flera delstater i USA. Bundy var en karismatisk och manipulativ individ, vilket gjorde det möjligt för honom att vinna sina offers förtroende innan han överföll dem. Han förnekade länge sina brott men erkände slutligen att han hade mördat över 30 kvinnor, även om det verkliga antalet offer tros vara högre.

Ted Bundy förknippas ofta med narcissism på grund av hans självcentrerade och manipulativa beteende. Han uppvisade klassiska tecken på narcissistisk personlighetsstörning, såsom en överdriven självkärlek, brist på empati för sina offer, och en förmåga att manipulera andra för egen vinning.

Bundy använde sin charm och sitt utseende för att förföra och lura sina offer, och han såg sig själv som överlägsen mot andra. Han visade även en brist på ånger och ansvarstagande för sina handlingar, vilket är ytterligare kännetecken på narcissism.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.