Livsmedelsprodukter man alltid bör ha hemma

11 oktober 2022

Världen är oförutsägbar och man vet aldrig vad som kan hända. Därför bör man ha ett bra lager med mat så att man klarar sig ett tag utan att handla. Det behöver inte handla om extrema förhållanden som pandemier m.m. utan kan helt enkelt handla om att man blir insnöad eller bilen går sönder vilket innebär att man inte kan ta sig till affären.

Kylskåp/frys

Kylskåpsmat är inte det optimala under dessa omständigheter då det ofta är produkter med kort hållbarhet vilket innebär att man inte kan ha något större lager. Basvaror såsom smör, ägg och mjölk kan dock vara bra att alltid ha hemma, om än i mindre kvantiteter. Ett bra tips är att alltid ha en vattenkanna i kylskåpet. Den kan såklart användas för att få kallt vatten under normala omständigheter, men skulle det exempelvis bli strömavbrott och man har begränsad tillgång till vatten är det inte helt fel att ha en full kanna ståendes.

Frysen är bra tillgång då man vill ha ett lager av mat. Det är alltid smart att frysa in rester i matlådor, på så sätt vet man att det alltid finns något färdigt att äta. I frysen kan man också förvara produkter med relativt kort hållbarhet, såsom kött och bröd, för att kunna ha ett litet lager även av dessa. Man kan också frysa in frukt och bär så man har lite extra ifall det inte finns något färskt att få tag på.

Skafferi

De bästa varorna att bygga upp ett lager av är sådana som förvaras i skafferiet. Blir det strömavbrott fungerar inte varken kyl eller frys längre, men några sådana problem stöter man inte på med skafferiet. En bra produkt att alltid ha hemma är havregryn, vilket kan fungera som ingrediens i både frukostmat och bakning.

Även havredryck är bra och kan användas till mycket. Skulle vattentillgången vara begränsad, men man har möjlighet att värma mat kan man göra gröt på dessa två ingredienser. I skafferiet är det dessutom bra att ha olika växtbaserade källor till protein, exempelvis bönor, linser och kikärtor. Skulle man inte ha tillgång till kött fungerar dessa som ersättning.

Det är också bra att ha nötter och mandlar hemma. De fungerar bra som både mellanmål och ingredienser i matlagning och bakning. Ännu en bra vara är vetemjöl. Det kan användas till mycket inom både matlagning och bakning. Med mjöl kan man göra allt ifrån pizza, paj och pannkakor till bröd och goda kakor. Dessutom är det alltid bra att ha både pasta och ris hemma för att kunna skapa balanserade måltider.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.