Renovera utan att separera – tips för att renovera med din partner

13 maj 2024

Det är ingen nyhet att renovering kan vara påfrestande. Det kostar pengar, kan leda till stress och inte minst kan det ta på relationen med din partner. Att inleda ett renoveringsprojekt med sin partner är ett äventyr som både kan stärka och testa relationen. Utmaningen ligger inte enbart i att välja rätt färg eller kakel, utan också i att gemensamt ta beslut, budgetar och genomföra själva renoveringen.

För att göra denna resa så smidig som möjligt finns det dock strategier och tips som kan hjälpa er att hålla sams och kanske till och med njuta av processen. Genom att förstå varandras behov och önskemål, sätta tydliga mål och lära sig att kompromissa kan ni transformera ert hem utan att sätta er relation på spel.

Gör upp en tydlig plan

Att ta sig an ett renoveringsprojekt kräver förberedelse och planering. Innan ni sätter igång är det viktigt att ni tillsammans pratar igenom projektets grunder. Det innebär att ni bör fastställa vad som faktiskt ska göras, vilken budget ni har att röra er med och vilket slutresultat ni strävar efter. En gemensam förståelse och överenskommelse om dessa punkter kan förebygga missförstånd och konflikter längre fram.

Börja med att sätta er ner och diskutera era visioner för renoveringen. Det kan handla om allt från stora strukturella förändringar till mindre justeringar i hemmet. Se till att vara öppna med varandra om era önskemål. Detta är också ett utmärkt tillfälle att prioritera vilka delar av renoveringen som är viktigast för er båda.

När ni har en klar bild av vad ni vill åstadkomma är nästa steg att skapa en detaljerad plan. Detta bör inkludera en tidsram för projektet, en uppdelning av arbetsuppgifter och en noggrann budget.

Sätt inte upp för stora mål

Ett vanligt misstag många gör är att sätta upp alltför ambitiösa mål. Detta kan snabbt leda till frustration och stress när tidsramar inte hålls och budgeten överskrids. Istället för att sikta på att genomföra en totalrenovering av hela huset på en gång kan det vara klokare att dela upp projektet i mindre hanterbara delar. Starta med ett rum i taget eller fokusera på de områden som verkligen behöver förbättras först.

Genom att sätta upp realistiska mål kan ni undvika att känna er överväldigade och istället njuta av processen och de små framstegen. Det är också viktigt att ha en öppen dialog om vad som är realistiskt genomförbart med den tid och budget ni har tillgängligt.

Hjälps åt med de tråkiga sysslorna

Att gemensamt hantera de mindre roligare uppgifterna kan göra stor skillnad under renoveringen. Det kan handla om allt från att städa upp efter dagens arbete till att måla om ett rum. Genom att dela på dessa sysslor minskar risken för att en partner känner att de får dra ett för stort lass.

Ett smart tips är att upprätta en lista över nödvändiga sysslor och sedan fördela dem jämnt. Det kan också vara en god idé att turas om med de mindre roliga uppgifterna så att ingen känner sig fast i att göra allt ”tråkigt”.

Belöna varandra

Renovering med din partner handlar inte enbart om hårt arbete. Efter en lång dag fylld av målning, slipning eller planering är det viktigt att ta sig tid att belöna varandra. Det kan vara så enkelt som att laga er favoriträtt till middag, ordna en avkopplande kväll med film och snacks eller planera en liten utflykt för att komma bort från alltihop och bara njuta av varandras sällskap.

Dessa stunder av avkoppling och uppskattning gör inte bara renoveringsprocessen mer uthärdlig utan hjälper även till att påminna er om varför ni valde att ta er an detta projekt tillsammans från början.

Lyssna på bra musik

Musik skapar inte bara en behaglig atmosfär utan kan också öka motivationen och göra arbetet roligare. Tänk på att välja låtar som båda uppskattar. Det kan vara allt från lugna låter som hjälper er att fokusera till låtar med lite mer fart i som ger energi under de mer krävande momenten.

Om ni har olika musiksmak kan det vara en god idé att turas om att välja spellista eller varför inte skapa en gemensam lista där både två får lägga in sina favoritlåtar? Utöver musik kan en bra ljudbok eller podcast vara ett utmärkt sätt att hålla humöret uppe och samtidigt få tiden att gå.

Anlita hjälp om ni behöver

När det kommer till renoveringar i hemmet är det lätt hänt att man snurrar in sig på att man måste göra allt själv för att spara pengar. Men det är viktigt att erkänna sina begränsningar och inse att vissa uppgifter kanske kräver en mer erfaren expertis.

Att ta hjälp utifrån kan vara till stor hjälp för renoveringens framgång och för att undvika onödigt slitage på relationen. Om ni till exempel bor på Kungsholmen i Stockholm och står inför uppgiften att måla om och känner er osäkra kan det vara en god idé att anlita en målare Kungsholmen. Ni bör helt enkelt vända er till en lokal aktör som känner till närområdet. Detta kan inte bara säkerställa att arbetet blir korrekt utfört utan också ge er mer tid att fokusera på andra delar av renoveringen eller helt enkelt att ta en välförtjänt paus tillsammans.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.