Så förhindrar du stress vid renovering och nybyggnation

15 maj 2024

Det är välkänt att renoveringar och nybyggnationer kan vara stressiga. Processen innebär ofta en rad beslut, planering och ibland oväntade utmaningar. Under denna period upplever många en vardag fylld av stress och osäkerhet. Men det finns saker man kan göra för att bättre hantera och minska stressen som kommer med dessa projekt.

Genom att förbereda sig väl, sätta tydliga mål och ha en flexibel inställning kan du navigera genom renoveringen eller byggprocessen på ett lugnare och mer kontrollerat sätt. Denna artikel kommer att ge dig konkreta tips och råd för att behålla lugnet och effektiviteten, även när projektet känns som stressigast.

Anlita hantverkare

Att anlita hantverkare är ett effektivt sätt för att minska stress under renoveringar och nybyggnationer. Genom att låta erfarna företag avlasta i bygg- eller renoveringsprojektet  kan du känna dig trygg med att arbetet sköts korrekt och effektivt. Och dessutom, när du överlåter det arbetet till en hantverkare får du mer tid över till att planera och fokusera på andra aspekter av ditt liv.

Vi rekommenderar starkt att du inhämtar flertalet offerter från olika aktörer för att få bästa möjliga prisuppfattning och värde för dina pengar. Detta tips gäller oavsett om du söker efter en byggfirma Danderyd eller i någon annan del av landet.

Dela upp projektet i delmål

Ett smart sätt att göra projektet mindre stressigt är genom att dela upp det stora slutmålet i mindre delmål. Detta kommer göra varje delmål tydligt och mer uppnåeligt. Detta ger dig också möjlighet att fira dessa små framsteg längs vägen vilket kan öka motivationen.

Börja med att skapa en översiktlig plan där du definierar de viktigaste faserna i projektet. Sätt sedan upp specifika delmål för varje fas. Det kan handla om allt från att välja material till att färdigställa en specifik del av bygget.

Det är även viktigt att vara realistisk när du sätter upp delmålen. Se till att varje mål är rimligt med tanke på tillgänglig tid och resurser. Om delmålen är för ambitiösa kan det leda till frustration och ökad stress istället för att minska den.

Undvik att bo i hemmet

Att bo i ett hem under renoverings- eller nybyggnadsperioden kan markant höja stressnivåerna. Ständigt buller, damm och rörelse av hantverkare kan göra det svårt att finna lugn och ro i vardagen.

Om möjligheten kan det därför vara en god idé att tillfälligt bo någon annanstans. Det kan vara hos föräldrar, vänner eller i en tillfällig bostad. Genom att skapa en tillfällig fristad borta från byggplatsen kan du bättre hantera den stress som projektet medför och återvända med ny energi för att ta itu med de utmaningar som uppstår.

Ta pauser från arbetet

Det är lätt att känna att projektet tar över hela ens tillvaro. För att undvika att stressen blir överväldigande är det viktigt att regelbundet ta pauser från arbetet. Detta innebär inte bara fysiska pauser där du lämnar arbetsplatsen utan också mentala pauser där du tillåter dig själv att tänka på annat än projektet.

Försök att planera in korta avbrott under dagen där du gör något helt annat. Det kan vara att ta en promenad, läsa en bok eller bara sitta och fika i lugn och ro. Dessa stunder hjälper dig att bibehålla en bättre balans i livet och minskar risken för utbrändhet.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.