Ofta pratar man om fysisk och psykisk hälsa separat, men trots det finns många samband. Om du exempelvis tränar för att må bra i kroppen motverkar du samtidigt psykisk ohälsa även om det inte var ditt mål med träningen. På samma sätt fungerar sömn och kost. I den här artikeln förklarar vi närmare hur det fungerar.
Sömn
De flesta vet att sömn är viktigt men sover trots det alldeles för lite. Sömn är inte bara viktigt för att vi ska orka med vårt vardagliga liv. Tillräckligt med sömn kan underlätta vid viktnedgång och träning men är framför allt viktigt för att våra kroppar ska må bra.
Dessutom påverkar den vår psykiska hälsa. Sömnen är vår återhämtning, vilket är särskilt viktigt då man inte mår bra, och under sömnen minskar produktionen av stresshormon. Hur mycket man behöver sova är olika men man brukar säga att vuxna behöver mellan 6 och 9 timmars sömn per natt.
Rörelse
Att rörelse är bra för den fysiska hälsan är allmänt känt. Regelbunden rörelse ser till att din kropp håller sig stark och frisk. Alla vet dock inte vilken inverkan rörelse har även på den psykiska hälsan. Vid träning frigörs ämnen som gör att vi känner glädje. Därför motverkar regelbunden träning depression och andra former av psykisk ohälsa, till och med demens. Utöver detta motverkar rörelse en mängd olika fysiska sjukdomar.
Kost
För den som försöker gå ner i vikt är kosten särskilt viktig då den kan ha inverkan på resultat i form av viktminskning. Även för den som lider av sjukdomar såsom diabetes är kosten central. Människor som lider av psykisk ohälsa har sällan en optimal kost då man har mindre energi till att laga mat och gärna äter socker då man mår dåligt.
Detta blir ett problem eftersom kosten har en enorm inverkan även på den psykiska hälsan. Vissa produkter kan öka risken för psykisk ohälsa medan andra minskar den. Det kan därför vara bra att titta närmare på vad man får i sig och försöka minska konsumtionen av socker medan man ökar intaget av hälsosam mat med mycket grönt.