Sambandet mellan fysisk och psykisk hälsa

25 september 2022

Ofta pratar man om fysisk och psykisk hälsa separat, men trots det finns många samband. Om du exempelvis tränar för att må bra i kroppen motverkar du samtidigt psykisk ohälsa även om det inte var ditt mål med träningen. På samma sätt fungerar sömn och kost. I den här artikeln förklarar vi närmare hur det fungerar.

Sömn

De flesta vet att sömn är viktigt men sover trots det alldeles för lite. Sömn är inte bara viktigt för att vi ska orka med vårt vardagliga liv. Tillräckligt med sömn kan underlätta vid viktnedgång och träning men är framför allt viktigt för att våra kroppar ska må bra.

Dessutom påverkar den vår psykiska hälsa. Sömnen är vår återhämtning, vilket är särskilt viktigt då man inte mår bra, och under sömnen minskar produktionen av stresshormon. Hur mycket man behöver sova är olika men man brukar säga att vuxna behöver mellan 6 och 9 timmars sömn per natt.

Rörelse

Att rörelse är bra för den fysiska hälsan är allmänt känt. Regelbunden rörelse ser till att din kropp håller sig stark och frisk. Alla vet dock inte vilken inverkan rörelse har även på den psykiska hälsan. Vid träning frigörs ämnen som gör att vi känner glädje. Därför motverkar regelbunden träning depression och andra former av psykisk ohälsa, till och med demens. Utöver detta motverkar rörelse en mängd olika fysiska sjukdomar.

Kost

För den som försöker gå ner i vikt är kosten särskilt viktig då den kan ha inverkan på resultat i form av viktminskning. Även för den som lider av sjukdomar såsom diabetes är kosten central. Människor som lider av psykisk ohälsa har sällan en optimal kost då man har mindre energi till att laga mat och gärna äter socker då man mår dåligt.

Detta blir ett problem eftersom kosten har en enorm inverkan även på den psykiska hälsan. Vissa produkter kan öka risken för psykisk ohälsa medan andra minskar den. Det kan därför vara bra att titta närmare på vad man får i sig och försöka minska konsumtionen av socker medan man ökar intaget av hälsosam mat med mycket grönt.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

5 saker som gör bostaden mer trivsam att leva i

I våra hem spenderar vi en stor del av vår tid, och det är därför viktigt att skapa en miljö som inte bara är funktionell, utan också trivsam och inbjudande. En välplanerad bostad kan påverka vårt välbefinnande på många sätt - allt från att förbättra sömnkvaliteten...

läs mer
Fixa taket för att minska stressen

Fixa taket för att minska stressen

Ett läckande eller gammalt tak kan vara ett stort stressmoment för många husägare. Att ständigt behöva oroa sig över potentiella vattenläckor och skador som kan uppstå på grund av ett dåligt tak är aldrig bra. Denna oro kan lätt påverka både vardagslivet och det...

läs mer
Hur varmt bör det vara inomhus?

Hur varmt bör det vara inomhus?

Vilken är den rekommenderade temperaturen inomhus? Ja, detta är en fråga som nog de flesta någon gång funderat över. Om man kollar på vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar så säger de att inomhustemperaturen ska vara minst 20 grader celsius. Med detta sagt kan svaret...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.