Tips för att förbättra sin mentala hälsa

Allt fler lider av problem med den mentala hälsan, om inte annat pratar man i alla fall mer om det nu än man gjort tidigare. Trots det har många svårt att hantera sina problem. Här kommer därför några tips för att förbättra den mentala hälsan, både för dig som mår dåligt och dig som vill förebygga dåligt mående.

Minska onödig stress

De allra flesta har varit stressade någon gång och vet hur jobbigt det kan vara. Mycket stress under lång tid kan försämra den mentala hälsan anmärkningsvärt. Det är inte alltid man kan kontrollera stressen men då man kan bör man göra det.

Om det är stressigt på jobbet – prata med chefen och förklara din situation. Om du redan är stressad bör du inte åta dig nya uppgifter och försök att inte boka in sådant som skapar mer stress.

Hitta sätt att slappna av – och gör det varje dag

Alla har olika sätt att slappna av och om du inte redan vet vad som fungerar bäst för dig bör du ta reda på det. Det kan vara allt från en promenad i naturen till en filmkväll hemma. Oavsett vad det är måste du ta tid till det, gärna varje dag.

Kanske kan du inte gå en långpromenad varje kväll, men en liten runda i parken är bättre än inget och om du inte hinner se en film varje kväll kan du hitta en avslappnande serie att se ett par avsnitt av på kvällen efter jobbet.

Prata med någon

Att prata med någon och dela med sig av sina problem hjälper många. Det behöver inte vara en terapeut, utan att bara berätta om sina problem för en nära vän kan hjälpa. Kanske har vännen varit med om något liknande och kan dela med sig av sina erfarenheter. Det kan som sagt också vara bra att nämna sin situation för sin chef och även sin familj så att de runt om kring dig vet hur du mår.

Skriv ner dina tankar

Många som lider av stress eller andra problem med den mentala hälsan upplever att det är svårt att koncentrera sig och att somna på kvällen. Detta kan bero på alla tankar som trängs i hjärnan, all oro och stress.

Ett bra tips är att skriva ner sina tankar på papper eller i mobilen. På så sätt finns de kvar om du vill återkomma till de senare utan att du behöver hålla de i hjärnan. Det behöver inte bara handla om jobbiga tankar utan också sådant du behöver komma ihåg som annars tar onödig plats bland tankarna.

Lämna en kommentar