Tips för en proteinrik frukost

6 februari 2023

Protein är en viktig del av vår kost och till både lunch och middag är det ganska lätt att få in en bra mängd protein, men få känner för att äta en köttbit till frukost. Om du inte håller dig mätt på en enkel skinkmacka kan det vara bra att ta del av dessa tips för en proteinrik och mättande frukost.

Mejeriprodukter och ägg

Animaliskt protein finns inte bara i kött och kan inkluderas i din frukost i form av ägg och mejeriprodukter. Ägg kan serveras i många olika former: kokta, stekta, omelett och äggröra.

Mejeriprodukter kan du få i form av ett glas mjölk om du inte väljer att basera hela frukosten på dessa. I så fall kan keso och kvarg rekommenderas. För en lite roligare och mer balanserad frukost kan man toppa dem med frukt och bär, eller kanske en müsli full med nyttiga frön.

Proteinpulver

Om du har svårt att nå ditt dagliga proteinintag rekommenderas proteinpulver. Det kan tillsättas i allt från havregrynsgröt till hemgjord granola. Proteinpulver finns i massor av smaker och är det perfekta tillägget i din frukostsmoothie. En banan, lite bär, yoghurt eller liknande, och en skopa gott och nyttigt proteinpulver bildar en perfekt och enkel frukost som dessutom är enkel att ta med om man har bråttom.

Vill man ha en lyxigare frukost kan man steka pannkakor med proteinpulver. För den som vill ha ett mättande men gott mellanmål finns också recept där proteinpulver används i exempelvis muffins.

Veganska alternativ

Att hitta veganska proteinkällor är inte särskilt svårt när det kommer till dagens andra måltider, men frukosten kan bli en utmaning, i alla fall för den som inte vill börja dagen med en skål kikärtor. Tipset ovan kan inkluderas även i en vegansk kost då det finns växtbaserade proteinpulver av exempelvis soja.

Det finns också växtbaserade alternativ till de flesta mejeriprodukterna. Dessa har ofta en mindre andel protein så då bör man vara extra noga med tillbehören. För den som tycker om ägg kan de i viss mån ersättas av tofu. Äggröra och omelett fungerar utmärkt att göra med tofu som bas.

Frukosten kallas ofta för dagens viktigaste måltid och att få ihop en proteinrik frukost är inte så svårt som man kan tro. Hitta en proteinkälla som passar dig och använd den för att bygga upp en god och mättande frukost!

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Hur gör man träningen roligare?

Hur gör man träningen roligare?

Att finna motivation för regelbunden träning kan vara en utmaning, särskilt för dem som kämpar med att hitta glädjen i träning. Nyckeln till att lösa detta problem ligger ofta i att göra träningen mer underhållande och engagerande. För många är tanken på träning...

läs mer
Vad gör du om ett hjärta slutar slå?

Vad gör du om ett hjärta slutar slå?

Vad gör man om ett hjärta slutar slå? Det kanske inte är en tanke som ofta dyker upp i vardagen, men har du någonsin funderat över vad du skulle göra om du stod inför en akut situation där du skulle behöva få igång ett hjärta som slutat slå? Det sker en stor mängd...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.