Tips för en proteinrik frukost

6 februari 2023

Protein är en viktig del av vår kost och till både lunch och middag är det ganska lätt att få in en bra mängd protein, men få känner för att äta en köttbit till frukost. Om du inte håller dig mätt på en enkel skinkmacka kan det vara bra att ta del av dessa tips för en proteinrik och mättande frukost.

Mejeriprodukter och ägg

Animaliskt protein finns inte bara i kött och kan inkluderas i din frukost i form av ägg och mejeriprodukter. Ägg kan serveras i många olika former: kokta, stekta, omelett och äggröra.

Mejeriprodukter kan du få i form av ett glas mjölk om du inte väljer att basera hela frukosten på dessa. I så fall kan keso och kvarg rekommenderas. För en lite roligare och mer balanserad frukost kan man toppa dem med frukt och bär, eller kanske en müsli full med nyttiga frön.

Proteinpulver

Om du har svårt att nå ditt dagliga proteinintag rekommenderas proteinpulver. Det kan tillsättas i allt från havregrynsgröt till hemgjord granola. Proteinpulver finns i massor av smaker och är det perfekta tillägget i din frukostsmoothie. En banan, lite bär, yoghurt eller liknande, och en skopa gott och nyttigt proteinpulver bildar en perfekt och enkel frukost som dessutom är enkel att ta med om man har bråttom.

Vill man ha en lyxigare frukost kan man steka pannkakor med proteinpulver. För den som vill ha ett mättande men gott mellanmål finns också recept där proteinpulver används i exempelvis muffins.

Veganska alternativ

Att hitta veganska proteinkällor är inte särskilt svårt när det kommer till dagens andra måltider, men frukosten kan bli en utmaning, i alla fall för den som inte vill börja dagen med en skål kikärtor. Tipset ovan kan inkluderas även i en vegansk kost då det finns växtbaserade proteinpulver av exempelvis soja.

Det finns också växtbaserade alternativ till de flesta mejeriprodukterna. Dessa har ofta en mindre andel protein så då bör man vara extra noga med tillbehören. För den som tycker om ägg kan de i viss mån ersättas av tofu. Äggröra och omelett fungerar utmärkt att göra med tofu som bas.

Frukosten kallas ofta för dagens viktigaste måltid och att få ihop en proteinrik frukost är inte så svårt som man kan tro. Hitta en proteinkälla som passar dig och använd den för att bygga upp en god och mättande frukost!

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.