Vad gör man om ett hjärta slutar slå? Det kanske inte är en tanke som ofta dyker upp i vardagen, men har du någonsin funderat över vad du skulle göra om du stod inför en akut situation där du skulle behöva få igång ett hjärta som slutat slå?
Det sker en stor mängd hjärtstopp varje år och det finns en risk att en person i din närhet kan komma att drabbas av ett hjärtstopp när du är i närheten. Det kan t.ex. vara en person framför dig vid busskuren som helt plötligt kollapsar. I en sådan kritisk stund är det avgörande att ha kunskapen och självförtroendet att agera snabbt och effektivt. Denna artikel kommer gå igenom stegen du kan ta för att rädda ett liv vid hjärtstopp.
1. Kontrolla situationen
När du står inför en person vars hjärta har slutat slå, är det första och viktigaste steget att snabbt men noggrant bedöma situationen. Börja med att säkerställa att platsen där du och den drabbade befinner er är säker för båda två. Det är viktigt att inte utsätta sig själv eller den skadade personen för ytterligare risker. Därefter, försök att få en uppfattning om personens medvetandetillstånd. Är personen medvetslös? Tala högt och tydligt till personen eller försök försiktigt att väcka dem genom att skaka vid axlarna.
Om personen är medvetslös är nästa steg att kontrollera deras andning. Detta gör du genom att böja personens huvud bakåt och lyfta hakan, vilket öppnar upp luftvägarna. Lyssna noggrant, känn efter andetag mot din kind och se efter bröströrelser som indikerar att personen andas. Om du upptäcker att personen inte andas normalt, eller inte alls, är det dags att omedelbart påbörja hjärt-lungräddning.
2. Larma 112
Efter att ha konstaterat att personen är medvetslös och inte andas normalt, vilket tyder på ett hjärtstopp, är nästa kritiska steg att larma 112. Det är viktigt att göra detta innan du påbörjar hjärt-lungräddning (HLR). Snabb respons är avgörande för att öka chanserna för överlevnad för den drabbade.
Om du är ensam med den drabbade, använd din mobiltelefon för att snabbt ringa 112. Om det finns andra personer i närheten, be en av dem att ringa 112 medan du börjar med HLR. Detta säkerställer att hjälpen är på väg samtidigt som du kan ge omedelbar och livräddande hjälp till den drabbade.
Att ha någon annan som larmar 112 medan du fokuserar på att utföra HLR är det optimala scenariot. Det gör att du kan koncentrera dig helt på HLR utan avbrott, vilket är kritiskt i dessa situationer.
3. Utför HLR
Om du konstaterar att personen drabbats av hjärtstopp och 112 är larmat bör du så fort som möjligt sätta ingång med utförandet av hjärt-lungräddning. För att påbörja HLR, placera båda händerna ovanpå varandra mitt på bröstbenet hos den drabbade. Tryck sedan hårt och snabbt nedåt, så att bröstkorgen komprimeras ungefär 5-6 centimeter djupt. Det är viktigt att upprätthålla en rytm av 100-120 tryck per minut och ge totalt 30 bröstkompressioner i följd. Kom ihåg att det är bättre att trycka hårt än att vara försiktig; du kan inte orsaka mer skada än vad som redan har skett.
För att ytterligare förbättra effektiviteten av HLR kan bröstkompressionerna kombineras med inblåsningar. Efter de 30 bröstkompressionerna, ge två inblåsningar. För att göra detta, lyft upp personens haka för att öppna upp luftvägarna och kläm ihop näsan på personen. Blås in luft mun mot mun tills bröstkorgen höjs, vilket bör ta omkring en sekund per inblåsning. Det är viktigt att snabbt växla mellan bröstkompressioner och inblåsningar, där varje paus för inblåsningar inte bör överstiga tio sekunder.
Finns en hjärtstartare tillgänglig så bör du använd den omedelbart. Sätt på hjärtstartaren och följ de talade instruktionerna noggrant. Tänk dock alltid på säkerheten när du använder hjärtstartaren så att den används på rätt sätt. Fortsätt med HLR och använd hjärtstartaren tills ambulanspersonalen anländer och tar över.
Boka en HLR-utbildning
Att läsa om hur man utför hjärt-lungräddning och faktiskt vara beredd att genomföra det i en nödsituation är två helt skilda saker. Även om du nu har en teoretisk förståelse för processen är det en helt annan upplevelse att utföra HLR i praktiken. För att vara fullt förberedd och kunna agera effektivt och självsäkert i en verklig nödsituation, är det starkt rekommenderat att boka och delta i en HLR utbildning.
En HLR-utbildning ger dig möjlighet att praktiskt öva på de tekniker som krävs för att rädda liv. Du får chansen att lära dig korrekta handpositioner, rätt tryckdjup och tempo för bröstkompressioner samt tekniken för att ge inblåsningar. Dessutom, i en utbildningssituation, kan du ställa frågor och få omedelbar feedback från en kvalificerad instruktör, vilket är ovärderligt för att förbättra dina färdigheter.
Under en HLR-utbildning kommer du även att lära dig att använda en hjärtstartare vilket kommer ge dig värdefull erfarenhet och självförtroende att använda en sådan enhet om det skulle behövas.
Kort sagt: att praktisera HLR i en kontrollerad miljö med en certifierad utbildare ger dig den praktiska erfarenhet och det självförtroende du behöver för att kunna agera beslutsamt och korrekt i en riktig nödsituation.