Vad händer med en narcissist när man avslutar all kontakt med dem?

15 november 2023

Vad händer med en narcissist när man avslutar all kontakt med dem? Att bryta kontakten med en narcissist är något som kan leda till en turbulent reaktion. Narcissister kan svara med en rad intensiva beteenden. Det kan vara allt från ilska och sorg till hot och drama.

Denna artikel siktar på att utforska vad som händer när man avslutar en relation eller kontakt med en narcissist och hur deras reaktion kan manifestera sig. Vi kommer att ge en överblick av de vanligaste reaktionerna och vad detta kan innebära för den som tar steget att avsluta kontakten.

Skrik, gråt, hot och drama

När man avslutar kontakten med en narcissist kan man ofta bevittna en våg av emotionella utbrott. Skrik och gråt är vanliga reaktioner, där narcissisten kan försöka använda intensiva känslouttryck för att påverka situationen eller återvinna kontroll. Dessa utbrott är ofta överdrivna och kan tjäna som ett sätt för narcissisten att uttrycka sin frustration och känsla av att ha förlorat makt.

Hot är en annan taktik som kan användas i dessa stunder. Det kan variera från subtila signaler till direkta och allvarliga hot. Målet är ofta att skapa rädsla eller osäkerhet, i hopp om att få personen att återuppta kontakten.

Drama är också en central del av narcissistens beteende. De kan skapa en berättelse där de är offret, eller iscensätta situationer som får andra att känna sig tvungna att engagera sig. Denna tendens till teatraliskt beteende är en del av deras försök att manipulera andra och dra uppmärksamhet till sig själva.

Du får ta all skuld

En annan vanlig reaktion från en narcissist när kontakten avslutas är att han/hon lägger all skuld för situationen och relationens upplösning på den andra parten. I narcissistens ögon har de själva sällan eller aldrig gjort något fel, och de tenderar att omforma verkligheten för att passa deras egen berättelse där de alltid framstår som oskyldiga eller som offer.

Det här är ett sätt för narcissisten att bevara sin självbild och undvika egna brister eller misstag. Genom att lägga allt ansvar på dig kan narcissisten undkomma självkritik och de obekväma känslorna som kommer med det.

Värst i kärleksrelation

När det gäller avslutandet av kärleksrelationer är ofta narcissisters reaktioner som värst. I romantiska förbindelser, där känslorna är djupt involverade och banden är starka, kan narcissistens svar på avbrottet bli mer extrema.

I en kärleksrelation har narcissisten också mer att förlora. Det är inte bara själva relationen, utan också den idealiserade bilden av sig själv som en älskad och önskvärd partner. De kan därför visa en större tendens till att manipulera, skuldbelägga och använda sig av de tidigare nämnda taktikerna som skrik, gråt, hot och drama i större skala. Detta är ofta ett desperat försök att hålla fast vid relationen. Det är viktigt för den som avslutar relationen att förstå dessa mönster och förbereda sig på att hantera dem på ett bra sätt.

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.