Vilken är den bästa dieten?

9 november 2022

Det finns massor av olika dieter varav de flesta är riktade mot människor som vill gå ner i vikt. Dieterna ser lite olika ut och har olika effekt. Nedan kan du läsa om några av de många dieter som finns och förhoppningsvis hitta en som passar dig!

Fastande

Många som vill gå ner i vikt väljer att fasta då det är ett bra sätt att minska kaloriintaget. 5:2-dieten är en diet då man äter som vanligt 5 dagar i veckan och fastar de resterande 2. Under fastedagarna äter man endast ett mål mat. Även 16:8-dieten utgår från fastande. Här handlar det dock om att man fastar 16 timmar varje dygn och äter sig mätt under de andra 8.

Båda dessa dieter fungerar bra för dig som inte vill begränsa ditt intag av vissa livsmedel. Det är såklart alltid bra att äta hälsosamt och balanserat och inte äta mer än nödvändigt under de timmar eller dagar då du får det, men du behöver inte utesluta livsmedel på samma sätt som i andra dieter. Därför benämns dessa ibland för ätmönster istället, vilket bättre förklarar deras struktur.

Begränsat intag av vissa livsmedelskategorier

En relativt känd diet är LCHF vilken innebär att man nästan inte äter några kolhydrater alls samtidigt som man ökar intaget av fett. En striktare variant av LCHF är ketodieten där man inte bara begränsar intaget av kolhydrater utan också proteinintaget.

Med ketodieten önskar man försätta kroppen i ketos vilket innebär minskad aptit och ökad fettförbränning. Dessa metoder har ofta visat sig vara effektiva för viktminskning men passar inte dig som har svårt att släppa taget om kolhydrater och alla godsaker som innehåller det.

Vilken är den bästa dieten?

Det är svårt att säga vilken den bästa dieten är eftersom alla kroppar fungerar olika och ingen reagerar likadant på samma diet. Det bästa är att prova sig fram för att hitta något som fungerar och som man känner att man kan hålla fast vid utan problem.

Har du svårt att hålla dig till en strikt diet behöver det inte vara du som är svag, det kanske helt enkelt är fel diet för dig. Fortsätt då leta tills du hittar en som passar!

Andra inlägg

Läs våra andra texter

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

Tips för att hålla din hud ung och fräsch

tecken på att huden åldras. Men oroa dig inte - det finns massor du kan göra för att återfå din huds ungdomliga lyster. Faktum är att det finns många sätt att säga stopp till åldringstecknen och få din hy att stråla igen - allt från förändrade livsstilsvanor till...

läs mer

Kom i kontakt med oss

Det enklaste sättet att komma i kontakt med oss bakom Vitamera är via vårt kontaktforumlär. Vi försöker alltid svara inom 24h på vardagar, men i vissa fall kan det dröja längre än så för att få svar.